Menü
Hírek
Dátum:  2020. szeptember 14

Tovább fejlődik hazánk egyik legkorszerűbb sütőüzeme

Tovább fejlődik hazánk egyik legkorszerűbb sütőüzeme

Két ütemben fejleszti sütőüzemét a Balmaz-Sütöde Kft. A három évtizede indult családi vállalkozás mára Magyarország legkorszerűbb üzemei közé tartozik. Hozzájárul ehhez a nemrég lezárt beruházása is, mely során közel 900 négyzetméteres új üzemrésszel bővült és egy teljesen automata vető-kisütő rendszerrel ellátott hagyományos kemencét üzemelt be a Kft. A fejlesztéshez közel 110 millió forint állami támogatást is igénybe tudott venni. A Balmaz-Sütöde cégvezetője és családja azonban mert nagyot álmodni, és lépni, aminek eredményeként újabb fejlesztésbe kezdhet munkahelymegőrzés és gyártáskorszerűsítés céljával. 


Köszönet jár a pékeknek, mert az elmúlt négy hónapban kenyeret adtak az országnak - hangzott el Feldman Zsolttól, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárától a Balmaz-Sütöde Kft. üzemavató ünnepségén július 14-én. Az államtitkár beszédében kiemelte, a kormány 2014. óta 360 milliárd forintot juttatott élelmiszeripari fejlesztésekre. A hajdúsági cég komplex élelmiszeripari beruházásához több mint 110 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert, melyhez visszatérítendő hitel is kapcsolódik. A fejlesztésnek köszönhetően megnövekedett az üzem termelési és raktározási kapacitása, ennek köszönhetően biztonsággal ki tudják elégíteni a megnövekedett fogyasztói igényeket.
„Megalakulásunktól kezdődően egy irányvonalat tartunk szemünk előtt: "ahogy nagymamáink készítették". Technológiáról-technológiára örökítjük az általuk megalkotott hagyományokat, hogy minden nemzedék igényét tökéletesen ki tudjuk elégíteni. Szívvel, lélekkel készült kézműves termékeinkkel próbáljuk azokat a régi dolgokat felidézni vásárlóinkban, melyek visszarepítik őket a fiatalkori évek hagyományaiba, de mégis a 21. századi újdonságokkal fűszerezve azt" - mondja Fülep Zsolt a Balmaz-Sütöde Kft. vezetője.
A balmazújvárosi sütőipari vállalkozás az első Magyarországon, ahol teljesen automata, vető-kisütő rendszerrel ellátott hagyományos kemencét működtetnek. A kezdeti tapasztalatok pozitívak, még szükséges a rendszer finomhangolása, de már most is jól látszik, hogy a pékek hőterhelése, fizikai terhelésük lecsökkent, gazdaságosabb termelést tesz lehetővé.
A 300 millió forintos összköltségű beruházás átadása után újabb mérföldkőhöz érkezett a Balmaz-Sütöde Kft. Ahogyan Feldman Zsolt is kiemelte ünnepi beszédében, az élelmiszeriparban is csak fejlesztésekkel lehet versenyben maradniuk a magyar cégeknek.
A koronavírus járvány azonban ezeket a fejlesztéseket jelentősen nehezíti, a sütőipari vállalkozások is megérezték a gazdasági hatását, annak ellenére is, hogy folyamatosan dolgoztak.
A kormányzat olyan cégeket igyekszik segíteni versenyképesség-növelő támogatásokkal, melyek jelentős visszaesést könyveltek el a járvány miatt, és emiatt meghiúsulnának a fejlesztési elképzeléseik is.
Kaptunk támogatást a Covid okozta gazdasági visszaesés kiküszöbölésére. A pályázatnak alapfeltétele volt sajnos a 25 százalékos visszaesés, ez nálunk is megállta a helyét. Így váltunk úgymond jogosultakká a pályázatra - mondta Fülep Zsolt, a Balmaz-Sütöde Kft. cégvezetője.
A HIPA keretében 254 millió forint támogatást nyert el a vállalkozás.
A támogatási szerződést július 24-én Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter adott át Balmazújvárosban a cég telephelyén. Az ünnepségen azt mondta, hogy a magyar gazdaság csak a magyar emberek munkájától lesz sikeres. A vírus okozta gazdasági helyzetben pedig kiemelten fontosak azok a fejlesztések, amelyek új álláshelyeket hoznak létre, vagy segítik a meglévők megőrzését. Szijjártó Péter úgy fogalmazott, hogy az egész nemzet köszönettel tartozik azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a koronavírus-járvány alatt hajtották végre fejlesztéseiket.
A gazdasági hírek világszerte elbocsátásokról és gyárbezárásokról szólnak, ehhez képest Magyarországon 806 vállalat kötelezte el magát beruházások végrehajtása mellett, 377 milliárd forint értékben, amelyhez a kormány 169 milliárd forint támogatást nyújt. Ezzel több mint 143 ezer munkahelyet tudnak megmenteni - tette hozzá.
Fülep Zsolt, a Balmaz-Sütöde ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az 1991-ben négy fővel indult cég mára 178 embert foglalkoztat. A sütőipari vállalkozás 13 sikeres uniós pályázat után kapott támogatást a kormánytól a járvány okozta gazdasági nehézségek kiküszöbölésére. A kft. 25 százalékos visszaesést szenvedett el, ennek ellenére dolgozót nem bocsátott el, a termelés folytatódott a vállalkozás 29 telephelyén.
A nyilvános cégadatok szerint a Balmaz-Sütöde Kft. 2019-ben 1,5 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 69 millió forint adózott eredményt realizált.

vissza a hírekhez