XI. Szent István napi Kenyérverseny felhívása
A Magyar Pékszövetség 2022-ben is meghirdeti a sütőipari vállalkozások részére szakmai versenyét 3 kategóriában.
A verseny kategória győztesei a szakmai elismerés mellett pénzdíjban is részesülnek:
I. kategória győztes: 500 000 forint,
II. kategória győztes: 300 000 forint
III.kategória győztes: 200 000 forint
I. kategória: 2022-es év Szent István napi kenyér
Kenyérrel szembeni elvárás:
- A tészta készítéséhez döntő részben gabonaőrleményeket használjon.
- Hagyományos, kovászos technológiával, legalább kétféle liszt felhasználásával készüljön a kenyér.
Előírás továbbá:
- Kizárólag magyar alapanyagok felhasználásával készüljön
- Csak természetes anyagokat tartalmazzon.
- Nem használhatók célkeverékek, adalékanyagok.
- A kenyér 0,5 és 1,0 kg-os tömegegységben készülhet.
- A versenyre nevezett kenyérhez mellékelni kell a termékleírást/gyártmánylapot, mely a jelentkezéskor kiküldött sablon alapján készül. (Csak a megküldött sablon használható, saját gyártmánylap nem!)
- Kapcsolódjon az államalapítás ünnepéhez valamilyen formában ( megnevezés, történet, alapanyag, technológia, külalak)
Az elbírálás szempontjai:
- Érzékszervi tulajdonságok: alak, héj, bélzet, illat, íz.
- Eltarthatóság, frissesség megőrzése.
- A második fordulóba jutott kenyerek esetében laboratóriumi vizsgálat (sótartalom és savfok mérés).
- A zsűri kiemelt hangsúlyt fektet a minőségi kritériumok mellett az esztétikai megjelenésre.
- Az Élelmiszerkönyvi előírásoknak meg kell felelnie a terméknek.
II. kategória: Innovatív kenyér
Kenyérrel szembeni elvárás:
- Innováció
- Újdonság jelenjen meg a termékben
Előírás továbbá:
- Magyar alapanyagok felhasználásával készüljön
- A fűszerek használata megengedett
- A kenyér 0,5 kg, 0,75 kg, 1,0 kg tömegegységben készülhet
- Az innováció formája lehet az alapanyag használat, a gyártási technológia, megjelenés, élettani hatás
- A nevezéshez mellékelni kell a termékleírást/gyártmánylapot, mely a jelentkezéskor kiküldött sablon alapján készül. (Csak a megküldött sablon használható, saját gyártmánylap nem!)
Az elbírálás szempontjai:
- Érzékszervi tulajdonságok: alak, héj, bélzet, illat, íz harmónia
- Eltarthatóság, frissesség megőrzése
- Innovatív, újdonság a sütőipari piacon
- A zsűri a minőség, a fogyaszthatósági szempontok mellett kiemelt hangsúlyt fektet az esztétikai megjelenésre is.
III. kategória édes, vajas sétáló sütemény
Termékkel szembeni elvárás:
- Kreatív, dekoratív megjelenés
Előírás továbbá:
- Leveles tészta, vaj tartalom minimum 40%
- Gyümölcsök és magvak felhasználásával készülhet
- A termék súlyegysége 80-120 g
- A nevezéshez mellékelni kell a termékleírást/gyártmánylapot
Az elbírálás szempontjai:
- Érzékszervi tulajdonságok: alak, megjelenés, megfelelően laza tésztaszerkezet, illat, íz harmónia
- Séta közben is fogyasztható legyen, praktikus kialakítás
- A zsűri a minőség, a fogyaszthatósági szempontok mellett kiemelt hangsúlyt fektet az esztétikai megjelenésre is
A versenyre nevezés módja:
A versenyre jelentkezni az iroda@pekszovetseg.hu címre megküldött jelentkezési lappal lehet. A jelentkezési lap letölthető a Magyar Pékszövetség honlapjáról: www.pekszovetseg.hu
Kategóriánként legfeljebb 3 típusú termékkel nevezhet 1 cég.
A zsűrizéshez termék fajtánként 2 db-ot kell beszállítani.
A megküldött sablon használatával a termékleírást/gyártmánylapot mellékelni kell. (Ezen a gyártó beazonosítására alkalmas információ nem szerepelhet. Amennyiben beazonosítható a gyártó, akár a kenyér címkézése miatt, akár a gyártmánylap alapján, az adott versenyzőt a zsűri kizárja a versenyből.)
A Nyertes kenyér készítőjének vállalnia kell a sajtótájékoztatón való megjelenést, a 2022.évi augusztus 20-i budapesti rendezvényre a terméke beszállítását, helyszíni értékesítését!
A nevezési határidő: 2022. május 31.
Nevezési díj: 5.000 Ft+Áfa/TERMÉK
A kenyeret az első zsűrizés időpontjában kell a helyszínen bemutatni.
A terméket független szakmai zsűri bírálja el.
A zsűrizés két fordulós lesz. A második kör sajtó képviselői számára nyilvános, és az 1. körben bejutott kategóriánként első 9 helyezett termék kerül be.
Első forduló-selejtező zsűrizés: június 8.
Második forduló-sajtónyilvános zsűrizés: június 22.
Jelentkezési lap letölthető itt:
Gyártmánylap letölthető itt: