Menü
Hírek
Dátum:  2022. május 17

XI. Szent István napi Kenyérverseny felhívása

XI. Szent István napi Kenyérverseny felhívása

XI. Szent István napi Kenyérverseny felhívása


A Magyar Pékszövetség 2022-ben is meghirdeti a sütőipari vállalkozások részére szakmai versenyét 3 kategóriában.

A verseny kategória győztesei a szakmai elismerés mellett pénzdíjban is részesülnek:

    I.  kategória győztes: 500 000 forint,
    II. kategória győztes: 300 000 forint
    III.kategória győztes: 200 000 forint


I. kategória: 2022-es év Szent István napi kenyér

Kenyérrel szembeni elvárás:

  •    A tészta készítéséhez döntő részben gabonaőrleményeket használjon.
  •    Hagyományos, kovászos technológiával, legalább kétféle liszt felhasználásával készüljön a kenyér.

 

Előírás továbbá:

  •   Kizárólag magyar alapanyagok felhasználásával készüljön
  •   Csak természetes anyagokat tartalmazzon.
  •   Nem használhatók célkeverékek, adalékanyagok.
  •   A kenyér 0,5 és  1,0 kg-os tömegegységben készülhet.
  •   A versenyre nevezett kenyérhez mellékelni kell a termékleírást/gyártmánylapot, mely a jelentkezéskor kiküldött sablon alapján készül. (Csak a megküldött    sablon használható, saját gyártmánylap nem!)
  •  Kapcsolódjon az államalapítás ünnepéhez valamilyen formában ( megnevezés, történet, alapanyag, technológia, külalak)

Az elbírálás szempontjai:

  • Érzékszervi tulajdonságok: alak, héj, bélzet, illat, íz.
  • Eltarthatóság, frissesség megőrzése.
  • A második fordulóba jutott kenyerek esetében laboratóriumi vizsgálat (sótartalom és savfok mérés).
  • A zsűri kiemelt hangsúlyt fektet a minőségi kritériumok mellett az esztétikai megjelenésre.
  • Az Élelmiszerkönyvi előírásoknak meg kell felelnie a terméknek.

 II. kategória: Innovatív kenyér

Kenyérrel szembeni elvárás:

  • Innováció
  • Újdonság jelenjen meg a termékben


Előírás továbbá:

  • Magyar alapanyagok felhasználásával készüljön
  • A fűszerek használata megengedett
  • A kenyér 0,5 kg, 0,75 kg, 1,0 kg tömegegységben készülhet
  • Az innováció formája lehet az alapanyag használat, a gyártási technológia, megjelenés, élettani hatás
  • A nevezéshez mellékelni kell a termékleírást/gyártmánylapot, mely a jelentkezéskor kiküldött sablon alapján készül. (Csak a megküldött sablon használható, saját gyártmánylap nem!)

Az elbírálás szempontjai:

  • Érzékszervi tulajdonságok: alak, héj, bélzet, illat, íz harmónia
  • Eltarthatóság, frissesség megőrzése
  • Innovatív, újdonság a sütőipari piacon
  • A zsűri a minőség, a fogyaszthatósági szempontok mellett kiemelt hangsúlyt fektet az esztétikai megjelenésre is.


III. kategória édes, vajas sétáló sütemény

Termékkel szembeni elvárás:

  • Kreatív, dekoratív megjelenés

Előírás továbbá:

  • Leveles tészta, vaj tartalom minimum 40%
  • Gyümölcsök és magvak felhasználásával készülhet
  • A termék súlyegysége 80-120 g
  • A nevezéshez mellékelni kell a termékleírást/gyártmánylapot

Az elbírálás szempontjai:

  • Érzékszervi tulajdonságok: alak, megjelenés, megfelelően laza tésztaszerkezet, illat, íz harmónia
  • Séta közben is fogyasztható legyen, praktikus kialakítás
  • A zsűri a minőség, a fogyaszthatósági szempontok mellett kiemelt hangsúlyt fektet az esztétikai megjelenésre is

A versenyre nevezés módja:

A versenyre jelentkezni az iroda@pekszovetseg.hu címre megküldött jelentkezési lappal lehet. A jelentkezési lap letölthető a Magyar Pékszövetség honlapjáról: www.pekszovetseg.hu

Kategóriánként legfeljebb 3 típusú termékkel nevezhet 1 cég.

A zsűrizéshez termék fajtánként 2 db-ot kell beszállítani.

A megküldött sablon használatával a termékleírást/gyártmánylapot mellékelni kell. (Ezen a gyártó beazonosítására alkalmas információ nem szerepelhet. Amennyiben beazonosítható a gyártó, akár a kenyér címkézése miatt, akár a gyártmánylap alapján, az adott versenyzőt a zsűri kizárja a versenyből.)

A Nyertes kenyér készítőjének vállalnia kell a sajtótájékoztatón való megjelenést, a 2022.évi augusztus 20-i budapesti rendezvényre a terméke beszállítását, helyszíni értékesítését!


A nevezési határidő: 2022. május 31.

Nevezési díj: 5.000 Ft+Áfa/TERMÉK

A kenyeret az első zsűrizés időpontjában kell a helyszínen bemutatni.

A terméket független szakmai zsűri bírálja el.

A zsűrizés két fordulós lesz. A második kör sajtó képviselői számára nyilvános, és az 1. körben bejutott kategóriánként első 9 helyezett termék kerül be.


Első forduló-selejtező zsűrizés: június 8.

Második forduló-sajtónyilvános zsűrizés: június 22.

Jelentkezési lap letölthető itt:

Gyártmánylap letölthető itt:

 

itt:
vissza a hírekhez