Menü
Hírek
Dátum:  2020. szeptember 14

Kenyér illat és fűszer orgia

Kenyér illat és fűszer orgia

Kétfordulós zsűrizés során dőlt el, melyek Magyarország legjobb kenyerei. A Magyar Pékszövetség idén is meghirdette kenyérversenyét, melyre két kategóriában lehetett nevezni. A szakmai zsűri a döntőben 15 kenyérből választotta ki a két kategória győztest. A hagyományokhoz híven az eredményt még hétpecsétes titokként őrzik a Pékszövetség munkatársai. A nyertes kenyereket és készítőiket augusztus elején, sajtótájékoztató keretében mutatják be.
Az idei Kenyérversenyre is bármely magyar sütőipari vállalkozás nevezhetett függetlenül attól, hogy tagja-e az érdekképviseleti szervezetnek. A koronavírus járvány miatt sokáig bizonytalan volt, hogy meg lehet-e tartani a versenyt, így idén viszonylag későn, június elején hirdette meg a Pékszövetség. A rövid határidők ellenére is közel félszáz nevezés érkezett. 


A megmérettetés célja, hogy folyamatos fejlődésben tartsa a sütőipart, így a hagyományos kenyerek mellett a fogyasztói igényeknek megfelelő termékekkel is gazdagodjon az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk választéka. 

Két kategóriában lehetett versenyezni: Szent István napi kenyér és Innovatív kenyér. A több kategória célja, hogy bemutassa a magyar pékek kreativitását. Az Innovatív kategóriában - ami igen népszerű volt a versenyzők körében - gyógynövényes, fűszeres kenyereket nevezhettek.
A kategória győztesek a szakma elismerésén és megbecsülésén túl pénzjutalomban is részesülnek, ami az Szent István napi kenyér esetében 500 ezer forintot, az Innovatív kenyér esetében 300 ezer forintot jelent.
A verseny legfontosabb kategóriája az államalapítás ünnepére készülő Szent István napi kenyéré. A pékeknek döntő részben gabonaőrleményből, hagyományos kovászos technológiával kellett elkészíteni a kenyeret, úgy, hogy kizárólag magyar, természetes alapanyagokat használhattak. A termék ismertetésében utalni kellett a hagyományra, esetleges tájjellegére.
„A Magyar Pékszövetség Kenyérversenye a szakma versenye, csak azok tudnak sikeresen szerepelni rajta, akik fejlesztenek, időt és energiát fordítanak a folyamatos tanulásra, fejlődésre. A magyar pékek elhivatottságát mutatja, hogy még egy világjárvány sem akadályozhatja meg őket, hogy kiemelt helyen kezeljék a termékfejlesztést, a minőséget. Ez tette lehetővé, hogy ebben a helyzetben is tudtak nevezni, tudtak új termékeket hozni. Minőségi kenyereket tenni az asztalra. A közel félszáz nevező között sokan voltak, akik mindkét kategóriában neveztek, akár több kenyérrel is. Büszkék vagyunk a magyar pékekre, akik minden körülmény között megállják a helyüket." - mondta Septe József a Magyar Pékszövetség elnöke. 

„Örömmel tapasztaltuk, hogy a Pékszövetség elnökségi tagjai is nagy arányban vettek részt az idei évi versenyen, látszik, hogy számukra is kiemelten fontos az innováció, a termékfejlesztés.
Jövőre jubilál a Kenyérverseny, tizedik alkalommal hirdetjük majd meg, ennek megfelelően még nagyobb szabásúra tervezzük. Reméljük, hogy a tízedik évfordulót a pékek minél nagyobb számban megtisztelik azzal, hogy neveznek a versenyre, résztvevői lesznek a jubileumi Kenyérversenynek." - tette hozzá Septe József.
A viszonylag nagyszámú nevezővel egy időben a sajtó is nagy érdeklődést mutatott a verseny iránt, mivel ők is szép számmal megjelentek, komoly média visszhangja volt a Kenyérversenynek. Azt látszik tükrözni, hogy a jó minőségű sütőipari termék egyre jobban érdekli a magyar embereket, a magyar vásárlókat, hiszen mondjuk meg őszintén, a média munkatársai is a kenyérfogyasztók között vannak. A második körös zsűrizés sajtónyilvános volt, ahol az újságírók, fotósok megkóstolhatták a döntős kenyereket, valamint ajándékcsomagban vihettek is magukkal a veresenytermékekből. A visszajelzéseik alapján is beigazolódott: jó minőségű és innovatív termékek szerepeltek az idei versenyen."

A zsűri is elégedett volt, mindamellett, hogy nem volt könnyű dolguk a bírálat során. Ez a pontozásból is egyértelműen látszik. Már a döntőbe jutáskor szoros volt a verseny, több esetben is csupán tizednyi pontokon múlt a továbbjutás. 

A zsűrizés során az ítészek vizsgálták, hogy megfelel-e a nevezett termék a versenykiírás feltételeinek (azaz többek között a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak), illetve milyen minőségi jegyekkel bír a héjazat, a bélzet, az illat, az íz és az aroma vonatkozásában. Az első körös előzsűrizés után a kategóriánkénti legjobb 7 termék került behívásra a 2. körös bírálatra, ez összesen 15 kenyeret jelentett (7 db Szent István napi és 8 db Innovatív - holtverseny miatt, illetve egy nevező a második körben visszalépett 1-1 termékével).

Az ítészek tapasztalatait Ilonka Boldizsár a zsűri elnöke összegezte:
„A Szent István napi kenyerekről elmondható, hogy esztétikai megjelenésükben is nagyon szépek voltak a termékek, a vásárlókat bizonyára elsőre megfogják már látványukban. Egyrészt a lisztezés, a vágástechnikák, a formák voltak, amiket az esztétikumnál figyelembe vettünk. A beltartalmi értékeknél eléggé meghatározó volt az morzsalékosság, a kovász használata, sőt lehetett látni a legkorszerűbb technikával készített, hűtött kelesztéssel készült terméket is. Öröm, hogy már ilyen kenyér is jelen volt a döntőben, és az egységes bélszerkezet ezen a terméken is megfigyelhető volt. Úgy ítéltem meg, hogy a Szent István napi kenyér kategóriában lehetett választani, minden versenyző minőséget tett elénk, jók voltak a termékek.
Fantasztikus nagy volt az innovációs készségük a versenyzőknek. Bátran nyúltak a fűszerekhez, gyógynövényekhez, kreatív anyaghasználatot láttunk, néhányan akár négyféle fűszert is ötvözte, ezzel markáns ízhatást létrehozva. Az innovatív termékeknél meglepő volt, hogy idén milyen népszerű a rozmaring. Héjszerkezetben, bélzetben, díszítésben, minden szempontból lehetett látni, hogy nagyon szépen felkészültek a kollegák, csak köszönet illeti érte őket.
Nemzetközi viszonylatban is kiváló kenyereket láttunk a Kenyérversenyen. Amiben talán van lehetőségünk fejlődésre, azok a formák. Külső megjelenése a terméknek abban változott, hogy lisztes volt, különféle módon volt vágva, de maga a termék alakja nem igazán volt változatos. Nemzetközi versenyeken látni sok példát, akár olyan formát, mint egy bagett, ami meg van nyújtva, és meg van sodorva a vége, vagy egy hatalmas kifli alak, ami rendkívül sűrűn van megvágva. Valamint méretbeli különbségek vannak, 250 grammos vagy még kisebb kenyerek is versenyeznek külföldön. Az ízek terén van még különbség, máshol általában sokkal lágyabb, harmonikusabb, az itt felsorakozott termékekben pedig markánsan jelentek meg a fűszerek, erősen domináltak.
A jövőre nézve érdemes lehet nyitni a gasztronómia, a húsos jellegű termékek felé. Kenyeret társítani a különféle ételekhez."- összegzett Ilonka Boldizsár. 

A nagyközönségnek még várnia kell, ahogy a szakmának is, hogy kóstolhassa az év kenyereit. A hagyomány szerint minden évben az államalapítás központi ünnepi sajtótájékoztatóján mutatja be a Kenyérverseny győzteseit a Magyar Pékszövetség, és a Magyar Ízek Utcáján, a Várkert Bazárban kóstolhatja először a nagyközönség. Idén, a koronavírus-járvány miatt az augusztus 20-i rendezvények elmaradnak, így a Kenyérverseny eredményhirdetése is más formában lesz megtartva.

A második körös zsűri tagjai: Dr. Felkai Beáta, az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági és Eredetvédelmi Főosztályának vezetője, Keleti Marcell, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatóságának vezetője, Galicz István, a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola gyakorlati-oktatás vezetője, Werli József, a Magyar Pékszövetség nyugalmazott szakmai titkára és a zsűri elnöke: Ilonka Boldizsár, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja.
Keretbe:
Szent István napi kenyér kategória döntősei:

BALMAZ-SÜTÖDE Kft. Balmazújváros Hajdúsági házikenyér
Gere István Sütödéje Kft. Szigetszentmiklós Kárpát kenyér
KIRÁLY PÉK és TÁRSA Bt. Sotlvadkert Székely kenyér
KORONA Pékség Kft. Zalaegerszeg Göcsej népe kenyere
Aratók kenyere
Pékmester Kenyere Kft. Ásványráró Ásványi parasztkenyér
Szega Camembert Kft. Budapest II. ker. Magyariak kenyere
Vela Kft Nyíregyháza Kárpátok kenyere

Innovatív kenyér kategória döntősei:
BALMAZ-SÜTÖDE Kft. Balmazújváros Kamillás (székfű) kenyér és Kamillás (székfű)-hagymás kenyér
Európa-Pék Kft. Nagybajom - Szofi rozskenyér
Gere István Sütödéje Kft. Szigetszentmiklós - Paradicsomos kenyérke
KIRÁLY PÉK és TÁRSA Bt. Soltvadkert - Bajor rozskenyér
Noa Pékség Kft. Pécs - Bodzavirágos kenyér
Szega Camembert Kft. Budapest II. ker - Fokhagymás-rozmaringos kenyér és Illatos rozs

 

vissza a hírekhez