Menü
Hírek
Dátum:  2020. május 14

Új Széchenyi Kártya Konstrukciók

Új Széchenyi Kártya Konstrukciók

Négy újonnan kifejlesztett hiteltermékkel bővül a Széchenyi kártya program, amelyek célzottan a mikro-, kis- és középvállalkozások likviditási mutatóit hivatott javítani.
A Széchenyi munkahelymegtartó hitel, a Széchenyi kártya és folyószámlahitel plusz, a Széchenyi likviditási hitel és a Széchenyi beruházási hitel plusz ügyfelek számára elérhető nettó kamata 0,1-0,5 százalék között mozog. 


Széchenyi munkahelymegtartó hitel

Két éves futamidőre igényelhető maximum 750 millió forintnyi hitel munkabér megelőlegezésre, személyi jellegű ráfordításokra, bármely egyéb személyi jellegű kifizetésekre igényelhető. A vállalkozás 9 havi, kiemelt ágazatban (idegenforgalom, kulturális, kereskedelmi, közétkeztetési, egészségügyi ágazatok például) pedig legfeljebb 18 havi bérköltségét fedezheti. A nettó kamat 0,1 százalék, 2020. december 31-ig nem szükséges kamatot fizetni, és 9 hónap tőkefizetési türelmi idő is igénybe vehető a hitelhez.
Igényelhető önálló termékként vagy a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel Plusz konstrukcióval együtt.

 

A Széchenyi kártya folyószámlahitel plusz

Kizárólag a Széchenyi munkahelymegtartó hitellel együtt igényelhető!
Szabad felhasználású folyószámlahitel, aminek futamideje 2 év és maximum 100 millió forint vehető igénybe, a nettó kamat 0,1 százalék. A munkahelymegtartó hitel mellett maximum a hitelösszeg 40 százalékát igényelhetik. Olyan cégek vehetik igénybe, amelyeket legkésőbb tavaly alapítottak.

 

Széchenyi Likviditási Hitel

Szabad felhasználású hitel 3 év futamidővel, maximum 250 millió forint összegig nettó 0,2 százalékos kamatra igényelhető. Forgóeszköz beszerzésre, egyéb igénybe vett szolgáltatásra és akár hitelkiváltásra is felvehető. 


Széchenyi beruházási hitel plusz

Beruházási célokra, a kapcsolódó forgóeszköz-beszerzés finanszírozására (utóbbi maximum 20 százalék erejéig), tárgyi eszköz beszerzésre, üzletrész vásárlásra (generációváltás elősegítésére), hitelkiváltásra is felhasználható. Futamideje átmeneti jogcímen maximum 6 év, csekély összegű támogatásként maximum 10 év. Legfeljebb 1 milliárd forint igényelhető és 0,5 százalékos kamatra. Kamatfizetési türelmi idő vehető igénybe ez év végéig, illetve tőketörlesztést elég 24 hónap múlva megkezdeni.
A hitelek a Széchenyi kártya programot bonyolító Kavosz Zrt-nél érhetőek el. Minden vállalkozás a számlavezető bankján keresztül férhet hozzá a program keretében biztosított hitelforrásokhoz. 


A hitelekhez tartozó rendelet az április 30-i Magyar Közlönyben jelent meg, a részletszabályok kidolgozása még folyamatban van a hitelintézeteknél, erre május 15-ig kaptak haladékot. Érdemes mindenkinek érdeklődnie a konkrét feltételekről a hitelintézeteknél, Kavosznál. 


Agrár Széchenyi Kártya Plusz 100%-os támogatással

Már igényelhető a kedvezményes feltételrendszerű, emelt hitelösszegű, kiemelt állami kamat- és kezességi díj és költségtámogatásban részesített hitel, amely a 14/2020. (IV.10.) AM rendelet alapján a 2020. április 12. és 2020. december 31. között (határnapokat is beleértve) hatályba lépett hitelszerződések keretében nyújtható. 


Ki igényelheti?

Minden olyan kkv, egyéni vállalkozó, őstermelő, családi gazdálkodó, amely minimum 1 teljes lezárt pénzügyi évvel (25 millió forint felett két év, és lezárt teljes naptári évre vonatkozóan) rendelkezik, és az utolsó évben nem volt veszteséges. Az igénylőnek nem lehet lejárt köztartozása, sem lejárt hiteltartozása. Társas vállalkozások esetén a saját tőke nem lehet alacsonyabb, mint a jegyzett tőke fele. Rendelkezni kell MÁK-regisztrációs számmal. 


Milyen összegű hitel igényelhető?

Az árbevétel 35%-áig vehető igénybe a hitel, minimum 500 ezer és legfeljebb 200 millió forint hitelösszegig.
Szükség van kézfizető kezesre, aki társas vállalkozás esetén a tulajdonosi kör tagja, egyéni vállalkozás esetén független magánszemély, akár családtag is lehet. A hitel összegétől függően szükség lehet tárgyi biztosítékra is. 25-50 millió forint között opcionális, 50 millió forint feletti hitelösszeg esetén egyéb fedezet bevonása is szükséges.
A felvett hitelt a lejárat napján egy összegben kell visszafizetni. 1-2-3 évre igényelhető. Meglévő folyószámlahitel kiváltásával is igénybe lehet venni.
Akár teljes állami kamat-, kezességi díj és költségtámogatás érhető el a folyószámlahitelhez biztosított csekély összegű támogatással.


Az igényléshez első lépésként a regisztrált irodákat kell felkeresni:
• a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének irodái,
• a területi kereskedelmi és iparkamarák irodái,
• a KAVOSZ Zrt. irodái.

 

Az igénylés feltételeire vonatkozó részletes feltételeket az Agrár Széchenyi Kártya Üzletszabályzata tartalmazza. Itt.


Az alábbi hitelintézeteknél igényelhető a folyószámlahitel: Budapest Bank, MKB Bank, OTP Bank, Sberbank, Takarékbank.
Bővebb információ a KAVOSZ honlapján is elérhető: itt.

 

vissza a hírekhez