Menü
Hírek
Dátum:  2019. május 03

Nevet váltott az ÉFOSZ

Nevet váltott az ÉFOSZ


Irányt váltanak a magyarországi élelmiszergyártók. Átalakul és nevet vált – hogy célkitűzéseit jobban tükrözze – a mintegy 500 hazai élelmiszeripari céget tömörítő szakmai szervezet, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége. Az összesen 1800 milliárd Ft bruttó termelési értéket előállító hazai élelmiszerfeldolgozó vállalatot képviselő szervezet mostantól Felelős Élelmiszergyártók Szövetségeként működik tovább, tevékenységében pedig kiemelt helyre kerül a fogyasztókkal folytatott párbeszéd, melynek első lépéseként Hello Food néven új országos programot is indít a szervezet.

„Egy közel harminc éves hazai szervezetnek két lehetősége van: mamutként eltűnik vagy irányt vált – a hazai élelmiszergyártók ez utóbbi mellé tették le a voksukat” – jelentette ki Éder Tamás, a FÉSZ elnöke a változások bejelentése kapcsán. Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége 2019. április 24-i közgyűlése megszavazta a névváltást, Felelős Élelmiszergyártók Szövetségeként folytatja tevékenységét. „Az új névvel a modern élelmiszeripar hitvallását szeretnénk közvetíteni a fogyasztók felé: nem az az igazi kérdés, hogy a kis- vagy a nagyvállalatok, a kézműves vagy az ipari élelmiszerek a jobbak, hanem az, hogy egy vállalkozás a méretétől, vagy éppen tulajdonosi szerkezetétől függetlenül értéket teremt-e a hazai fogyasztók számára, minden esetben a fogyasztók érdekeit tartja-e szem előtt, felelősen és hosszú távon is fenntartható módon működik-e?” – ad hátteret a váltásról Éder Tamás.

A FÉSZ a hazai élelmiszer-feldolgozás legjelentősebb érdekvédelmi szervezete; az ágazat forgalmát adó vállalatok több, mint 60 százalékát közvetlen, illetve közvetett módon tömöríti.  A mintegy 500 közvetett és közvetlen tag tevékenysége szakmánként lefedi a hazai élelmiszer-, és italipar tevékenységi, méret, és vállalkozási forma szerinti keresztmetszetét. A FÉSZ tagjai 1800 milliárd Ft bruttó termelési értéket állítanak elő, a hazai mezőgazdasági árutermelés 50-55 %-át vásárolják fel és az iparágban alkalmazott hazai munkaerő 75%-át foglalkoztatják. A FÉSZ céljai között szerepel, hogy a szakmai érdekképviselet mellett hiteles információkkal segítse a fogyasztókat az élelmiszerek közötti eligazodásban, őszinte párbeszédet folytasson velük és közösen keresse a válaszokat az élelmiszerek iránti új és folyamatosan változó igényekre.

„Nap mint nap ömlik ránk, milyen élelmiszereket kellene választanunk és messziről elkerülnünk, hogyan kellene helyesen étkeznünk. A témában megjelent cikkek, szakértőktől, véleményvezérektől és ismerősöktől, barátoktól érkező vélemények hatására keressük a menteset, az alternatívat, elhagyjuk a cukrot. Határozott véleményünk van a pálmaolajról, a csomagolási hulladékról, felkapjuk a fejünket a kettős mérce hallatára. Egyre tudatosabban vásárolunk. Vagy csak azt gondoljuk?” – világít rá az új FÉSZ által indított Hello Food program alapgondolatára Szöllősi Réka, a FÉSZ ügyvezető igazgatója.

A Hello Food program célja, hogy a fogyasztói és gyártói tudatosság valódi legyen. Hogy segítsen eligazodni az élelmiszerekkel kapcsolatos, egymásnak sokszor teljesen ellentmondó információk hálójában. Célja az is, hogy feloldja a feldolgozott élelmiszerekkel szemben kialakult bizonytalanságot, és a helyére bizalmat építsen – az előítéletekkel szemben is.

„Vajon hányan olvassuk el a bolti élelmiszerek címkéit? Értjük-e a tartósítószerek szerepét, hatását, a gyártók jelzéseit és céljait? És ők tudják-e, hogy ma mi a fontos nekünk, vásárlóknak? Csak néhány azok közül a kérdések közül, amelyeket feltettünk magunknak. És szeretnénk a fogyasztóknak is feltenni, most a Hello Food program első lépéseként egy reprezentatív kutatást indítunk ehhez” – teszi hozzá Szöllősi Réka.

A Hello Food program legfontosabb célja ezért az, hogy párbeszédet kezdeményezzen. Betekintést ad, hogyan működik ma az élelmiszeripar, milyen eszközök, módszerek állnak a gyártók rendelkezésére. Elmeséli, hogy kik és milyen elvek mentén dolgoznak azon, hogy a legnagyobb biztonsággal és körültekintéssel jusson el egy termék a fogyasztók asztalára.

Áprilistól több platformon megjelenik a Hello Food. A heti blogban Szöllősi Réka, a FÉSZ ügyvezető igazgatója osztja meg az őt, és szakértő vendégeit leginkább foglalkoztató témákkal kapcsolatos gondolatait. A program Facebook és Instagram oldalán rendszeresen inspirálódhatnak a fogyasztók és megoszthatják gondolataikat is az élelmiszerekkel és azok feldolgozásával kapcsolatban. A FÉSZ weboldalán követhetők a legfontosabb szakmai hírek és május 24-ig még bárki kitöltheti a fenti kérdésekre választ kereső kutatási kérdőívet: https://bit.ly/2DCwHhO

A FÉSZ-ről
Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének 1989-es megalakulása óta a magyarországi élelmiszeripari vállalkozások országos gazdasági, szakmai érdekképviseleti szervezete, amelynek neve 2019. április 24-étől Felelős Élelmiszergyártók Szövetségére változik. A FÉSZ 7 országos élelmiszeripari szakmai szövetség, egyesülés, valamint több mint 50 közvetlen egyéni tag föderációja. Emellett a szövetség együttműködik más, a föderációhoz nem tartozó, országos szakmai szövetségekkel is. A mintegy 500 közvetett és közvetlen tag tevékenysége szakmánként eltérő súllyal lefedi az élelmiszer-, és italipar tevékenységi, méret, és vállalkozási forma szerinti keresztmetszetét. Tagságuk 1800 milliárd Ft bruttó termelési értéket állít elő, a mezőgazdasági árutermelés 50-55 %-át vásárolja fel és az iparág által alkalmazott munkaerő 75 %-át foglalkoztatja. 1992 óta társult, 2004 óta pedig rendes tagjai az Európai Élelmiszeripari Konföderációnak, a FoodDrinkEurope-nak.
A Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elsődleges célja annak elősegítése, hogy a hazai élelmiszer-feldolgozók a magyar fogyasztókat jó minőségű, biztonságos és reális, a termelési költségekkel arányos, hozzáférhető áron kínált élelmiszerekkel láthassák el. Különösen fontosnak tartják olyan integrált élelmiszer-politika kialakítását, amely elismeri az ágazat nemzetgazdaságban betöltött stratégiai szerepét és az élelmiszerlánc egységes egészként történő kezelésére helyezi a hangsúlyt. Ezek mellett legfőbb küldetésük tagvállalataik hazai és nemzetközi versenyképességének javítását elősegítő szabályozási környezet létrehozásában történő részvétel. Kidolgozzák, tolmácsolják és képviselik az iparág érdekeit védő álláspontot a hazai és uniós törvényalkotó szervek felé. Segítik az élelmiszergyártókat a fogyasztói bizalom fenntartásában és együttműködnek az élelmiszerláncban tevékenykedő minden résztvevővel. A Magyar Pékszövetség a FÉSZ tagja.

vissza a hírekhez