Menü
Hírek
Dátum:  2020. május 27

Kenyérverseny Felhívás

Kenyérverseny Felhívás

Kedves Pék Kolléga!


A Magyar Pékszövetség - hagyományaihoz híven - idén is megrendezi a Szent István napi Kenyérversenyt, amelyre a szakmában tevékenykedő bármely vállalkozás - pékszövetségi tagságtól függetlenül - jelentkezhet. 

Versenyezni kettő kategóriában lehet:

  • A hagyományos, kovászos technológiával készülő 2020-as év Szent István napi kenyér
  • Az Innovatív (fűszeres, gyógynövényes, gyógyhatású) kenyér

A tavalyi évhez hasonlóan a Kenyérverseny győztese idén is pénzjutalomban részesül.

 

A versenyen részt venni azonban nem csupán a közvetlen pénzjutalom reményében érdemes. A verseny és az ahhoz kapcsolódó események a résztvevők számára olyan nyilvánosságot, marketinglehetőséget biztosítanak, amelyért a vállalkozásoknak egyébként súlyos összegeket kellene fizetniük.
Már a zsűrizés második fordulója sajtónyilvános lesz, így már az oda bekerült versenyzők/cégek nevét is megismerheti a közvélemény. A győztesek bemutatkozhatnak a Szent István napi rendezvények kormányzati sajtóbeharangozóján az Országgyűlés Vadásztermében, és kiemelt helyen jelenhetnek meg a Magyar Ízek Utcájában, ahol az elmúlt évek győztesei hatalmas forgalmat bonyolítottak le.
A kategóriagyőztesek országos médiakampányban vesznek részt, amelynek eredményeként intenzív megjelenés biztosított a hagyományos és közösségi médiában - a kormányzati kommunikáció aktív támogatásával. A Magyar Pékszövetség díjmentesen biztosítja a győztes kenyér teljes körű médiakampányának lebonyolítását termékfotókkal, videókkal, sajtóközleményekkel, újságcikkekkel, rádió- és TV-megjelenésekkel.
A sajtó nyilvánosságát kihasználva a győztesek jelentősen növelhetik ismertségüket és elismertségüket. A győzelem és annak, boltban kirakott jelképei - kupa és oklevél - növelik a vállalkozás presztízsét, javítják a dolgozók munkamorálját, minőséget közvetítenek a vevők felé. Ezt igazolja, hogy a korábbi győztesek jelentősen növelni tudták eladásaikat, és áraikban el tudták ismertetni a kiemelkedő minőséget.

Jelentkezzen tehát 2020 június 18-ig a Szent István-napi kenyérversenyre! 

Üdvözlettel:
Septe József
          elnök

 

JELENTKEZÉSI LAP

FELHÍVÁS


A Magyar Pékszövetség a 2020. évre 2 kategóriában hirdet kenyérversenyt.

I. kategória: 2020-as év Szent István napi kenyér

Kenyérrel szembeni elvárás:

 

  • A kenyér döntő részben gabonaőrleményekből, hosszú érésű, hagyományos, kovászos technológiával, legalább kétféle liszt felhasználásával készüljön, valamint hozzáadott élesztőt tartalmazzon.
  • A felhasználásra kerülő összetevők felsorolását az Élelmiszerkönyv kenyerekre vonatkozó általános előírása tartalmazza.

Előírás továbbá:

 

  • Kizárólag magyar alapanyagok felhasználásával készüljön.
  • Csak természetes anyagokat tartalmazzon.
  • A kenyér technológiája alkalmas legyen kis-, közép- és nagyüzemi gyártásra is.

 

 

Az elbírálás szempontjai:

  •  Érzékszervi tulajdonságok: alak, héj, bélzet, illat, íz.
  •  Eltarthatóság, frissesség megőrzése.
  •  Mennyire illeszkedik a hagyományokhoz, tájjellegbe.
  •  Megfelel-e a kenyér a gyárthatósági elvárásoknak.
  •  A zsűri kiemelt hangsúlyt fektet az esztétikai megjelenésre.

 


A zsűrizéshez a kenyér 0,5 kg vagy 0,75 kg és 1,0 kg tömegegységben készülhet, ebből választható kettő tömegegységű kenyér. Ez a tömegegység szükséges az augusztus 20-i rendezvényhez (a kategóriagyőztesnek).

A versenyre nevezett kenyérhez mellékelni kell a termékleírást is, melynek a szokásos leírás mellett tartalmaznia kell a termék elnevezésének indoklását, a hozzá kapcsolódó hagyományokat, esetleges tájjellegének ismertetését.

A nyertes kenyér készítőjének vállalnia kell a sajtótájékoztatón való megjelenést, és a 2020. évi augusztus 19-21. budapesti rendezvényre a terméke beszállítását, helyszíni értékesítését!

II. kategória: Innovatív kenyér (Gyógynövényes, fűszeres, egészséges kenyér)


Kenyérrel szembeni elvárás
:

  • A kenyér valamilyen fűszer, gyógynövény felhasználásával készüljön. 
  • A kenyér őrizze meg a felhasznált fűszer vagy gyógynövény egészség megőrzésére, megóvására gyakorolt hatását, különös tekintettel a cukorbetegségben szenvedőkre.
  • A felhasználásra kerülő összetevők felsorolását az Élelmiszerkönyv kenyerekre vonatkozó általános előírása tartalmazza.

Előírás továbbá:

  • Magyar alapanyagok felhasználásával készüljön.
  • Lehetőleg a Kárpát-medencére jellemző gyógynövényt, fűszert tartalmazzon.
  • A kenyér technológiája alkalmas legyen kis-, közép- és nagyüzemi gyártásra is.

 

Az elbírálás szempontjai:

  •  Érzékszervi tulajdonságok: bélzet, illat, íz harmónia
  •  Eltarthatóság, frissesség megőrzése.
  •  Mennyire illeszkedik a hagyományokhoz, tájjellegbe.
  •  Megfelel-e a kenyér a gyárthatósági elvárásoknak.
  •  A zsűri kiemelt hangsúlyt fektet az esztétikai megjelenésre.
  •  Fogyasztható-e cukorbetegségben szenvedőknek.
  •  A felhasznált fűszer(ek), gyógynövény(ek) hogyan jelennek meg a kenyérben.

 


A zsűrizéshez a kenyér 0,5 kg vagy 0,75 kg és 1,0 kg tömegegységben készülhet, ebből választható kettő tömegegységű kenyér. Ez a tömegegység szükséges az augusztus 20-i rendezvényhez (a kategóriagyőztesnek).

A versenyre nevezett kenyérhez mellékelni kell a termékleírást is, melynek a szokásos leírás mellett tartalmaznia kell a termék elnevezésének indoklását, a hozzá kapcsolódó hagyományokat, esetleges tájjellegének ismertetését.

A nyertes kenyér készítőjének vállalnia kell a sajtótájékoztatón való megjelenést, és a 2020. évi augusztus 19-21. budapesti rendezvényre a terméke beszállítását, helyszíni értékesítését!

A versenyre nevezés módja: 

Vállalkozónként:

 

  •  kenyércsoportonként legfeljebb 3 típusú termékkel nevezhet.
  •  a zsűrizéshez termék fajtánként 2 db-ot kell beszállítani.
  •  gyártmánylapot, termék leírását mellékelni kell.

 


A kenyeret az első zsűrizés időpontjában kell a helyszínen bemutatni. 

A termékversenyre a nevezés határideje 2020. június 18. a Pékszövetségnél írásban.

JELENTKEZÉSI LAP

A jelentkezési lapot e-mailen kell megküldeni az iroda@pekszovetseg.hu címre.

A versenyre a nevezési díj: 5.000 Ft + áfa/TERMÉK

A nevezési díjat a Magyar Pékszövetség a nevezés után leszámlázza.

A terméket független zsűri bírálja el.

A zsűrizés kettő körös lesz.

Az első kör zsűrizésének időpontja:
2020. június 24.

A zsűrizés sajtó nyilvános második körének időpontja:
2020. július 07.

A zsűrizéshez a termékek összetételét, technológiai leírását tartalmazó gyártmánylapot minden egyes termékhez mellékelni kell (az I. kategóriánál rövid ismertetőt kérünk: hagyományára, esetleges tájjellegére, forgalmazási területére).


A verseny akkor minősíthető sikeresnek, ha kategóriánként (I.,II., kategória) a nevezések száma eléri a minimum 10 nevezőt.

 


Magyar Pékszövetség

 

vissza a hírekhez