Kedves Pék Kolléga!
Versenyezni kettő kategóriában lehet:
- A hagyományos, kovászos technológiával készülő 2020-as év Szent István napi kenyér
- Az Innovatív (fűszeres, gyógynövényes, gyógyhatású) kenyér
A tavalyi évhez hasonlóan a Kenyérverseny győztese idén is pénzjutalomban részesül.
A versenyen részt venni azonban nem csupán a közvetlen pénzjutalom reményében érdemes. A verseny és az ahhoz kapcsolódó események a résztvevők számára olyan nyilvánosságot, marketinglehetőséget biztosítanak, amelyért a vállalkozásoknak egyébként súlyos összegeket kellene fizetniük.
Már a zsűrizés második fordulója sajtónyilvános lesz, így már az oda bekerült versenyzők/cégek nevét is megismerheti a közvélemény. A győztesek bemutatkozhatnak a Szent István napi rendezvények kormányzati sajtóbeharangozóján az Országgyűlés Vadásztermében, és kiemelt helyen jelenhetnek meg a Magyar Ízek Utcájában, ahol az elmúlt évek győztesei hatalmas forgalmat bonyolítottak le.
A kategóriagyőztesek országos médiakampányban vesznek részt, amelynek eredményeként intenzív megjelenés biztosított a hagyományos és közösségi médiában - a kormányzati kommunikáció aktív támogatásával. A Magyar Pékszövetség díjmentesen biztosítja a győztes kenyér teljes körű médiakampányának lebonyolítását termékfotókkal, videókkal, sajtóközleményekkel, újságcikkekkel, rádió- és TV-megjelenésekkel.
A sajtó nyilvánosságát kihasználva a győztesek jelentősen növelhetik ismertségüket és elismertségüket. A győzelem és annak, boltban kirakott jelképei - kupa és oklevél - növelik a vállalkozás presztízsét, javítják a dolgozók munkamorálját, minőséget közvetítenek a vevők felé. Ezt igazolja, hogy a korábbi győztesek jelentősen növelni tudták eladásaikat, és áraikban el tudták ismertetni a kiemelkedő minőséget.
Jelentkezzen tehát 2020 június 18-ig a Szent István-napi kenyérversenyre!
Üdvözlettel:
Septe József
elnök
A Magyar Pékszövetség a 2020. évre 2 kategóriában hirdet kenyérversenyt.
I. kategória: 2020-as év Szent István napi kenyér
Kenyérrel szembeni elvárás:
- A kenyér döntő részben gabonaőrleményekből, hosszú érésű, hagyományos, kovászos technológiával, legalább kétféle liszt felhasználásával készüljön, valamint hozzáadott élesztőt tartalmazzon.
- A felhasználásra kerülő összetevők felsorolását az Élelmiszerkönyv kenyerekre vonatkozó általános előírása tartalmazza.
Előírás továbbá:
- Kizárólag magyar alapanyagok felhasználásával készüljön.
- Csak természetes anyagokat tartalmazzon.
- A kenyér technológiája alkalmas legyen kis-, közép- és nagyüzemi gyártásra is.
Az elbírálás szempontjai:
- Érzékszervi tulajdonságok: alak, héj, bélzet, illat, íz.
- Eltarthatóság, frissesség megőrzése.
- Mennyire illeszkedik a hagyományokhoz, tájjellegbe.
- Megfelel-e a kenyér a gyárthatósági elvárásoknak.
- A zsűri kiemelt hangsúlyt fektet az esztétikai megjelenésre.
A zsűrizéshez a kenyér 0,5 kg vagy 0,75 kg és 1,0 kg tömegegységben készülhet, ebből választható kettő tömegegységű kenyér. Ez a tömegegység szükséges az augusztus 20-i rendezvényhez (a kategóriagyőztesnek).
A versenyre nevezett kenyérhez mellékelni kell a termékleírást is, melynek a szokásos leírás mellett tartalmaznia kell a termék elnevezésének indoklását, a hozzá kapcsolódó hagyományokat, esetleges tájjellegének ismertetését.
A nyertes kenyér készítőjének vállalnia kell a sajtótájékoztatón való megjelenést, és a 2020. évi augusztus 19-21. budapesti rendezvényre a terméke beszállítását, helyszíni értékesítését!
II. kategória: Innovatív kenyér (Gyógynövényes, fűszeres, egészséges kenyér)
Kenyérrel szembeni elvárás:
- A kenyér valamilyen fűszer, gyógynövény felhasználásával készüljön.
- A kenyér őrizze meg a felhasznált fűszer vagy gyógynövény egészség megőrzésére, megóvására gyakorolt hatását, különös tekintettel a cukorbetegségben szenvedőkre.
- A felhasználásra kerülő összetevők felsorolását az Élelmiszerkönyv kenyerekre vonatkozó általános előírása tartalmazza.
Előírás továbbá:
- Magyar alapanyagok felhasználásával készüljön.
- Lehetőleg a Kárpát-medencére jellemző gyógynövényt, fűszert tartalmazzon.
- A kenyér technológiája alkalmas legyen kis-, közép- és nagyüzemi gyártásra is.
Az elbírálás szempontjai:
- Érzékszervi tulajdonságok: bélzet, illat, íz harmónia
- Eltarthatóság, frissesség megőrzése.
- Mennyire illeszkedik a hagyományokhoz, tájjellegbe.
- Megfelel-e a kenyér a gyárthatósági elvárásoknak.
- A zsűri kiemelt hangsúlyt fektet az esztétikai megjelenésre.
- Fogyasztható-e cukorbetegségben szenvedőknek.
- A felhasznált fűszer(ek), gyógynövény(ek) hogyan jelennek meg a kenyérben.
A zsűrizéshez a kenyér 0,5 kg vagy 0,75 kg és 1,0 kg tömegegységben készülhet, ebből választható kettő tömegegységű kenyér. Ez a tömegegység szükséges az augusztus 20-i rendezvényhez (a kategóriagyőztesnek).
A versenyre nevezett kenyérhez mellékelni kell a termékleírást is, melynek a szokásos leírás mellett tartalmaznia kell a termék elnevezésének indoklását, a hozzá kapcsolódó hagyományokat, esetleges tájjellegének ismertetését.
A nyertes kenyér készítőjének vállalnia kell a sajtótájékoztatón való megjelenést, és a 2020. évi augusztus 19-21. budapesti rendezvényre a terméke beszállítását, helyszíni értékesítését!
A versenyre nevezés módja:
Vállalkozónként:
- kenyércsoportonként legfeljebb 3 típusú termékkel nevezhet.
- a zsűrizéshez termék fajtánként 2 db-ot kell beszállítani.
- gyártmánylapot, termék leírását mellékelni kell.
A kenyeret az első zsűrizés időpontjában kell a helyszínen bemutatni.
A termékversenyre a nevezés határideje 2020. június 18. a Pékszövetségnél írásban.
A jelentkezési lapot e-mailen kell megküldeni az iroda@pekszovetseg.hu címre.
A versenyre a nevezési díj: 5.000 Ft + áfa/TERMÉK.
A nevezési díjat a Magyar Pékszövetség a nevezés után leszámlázza.
A terméket független zsűri bírálja el.
A zsűrizés kettő körös lesz.
Az első kör zsűrizésének időpontja:
2020. június 24.
A zsűrizés sajtó nyilvános második körének időpontja:
2020. július 07.
A zsűrizéshez a termékek összetételét, technológiai leírását tartalmazó gyártmánylapot minden egyes termékhez mellékelni kell (az I. kategóriánál rövid ismertetőt kérünk: hagyományára, esetleges tájjellegére, forgalmazási területére).
A verseny akkor minősíthető sikeresnek, ha kategóriánként (I.,II., kategória) a nevezések száma eléri a minimum 10 nevezőt.
Magyar Pékszövetség