Kenyérverseny felhívás!
A Magyar Pékszövetség a 2018 évi „Szent István Napi Kenyér” kiválasztására versenyt ír ki.
A versenyre a jelentkezési lap letölthető:
/files/file/jelentkezesi_lap_2018.docx
A kenyérverseny 3 kenyértípusra terjed ki.
1.Búzakenyér: „ A Szent István napi kenyér” ebből a kenyértípusból kerül kiválasztásra!
A búzakenyér friss kovászos technológiával, legalább 95% búzaőrlemény (jellemzően liszt) felhasználásával készüljön, adalékanyagok (lisztjavító szerek) nélkül.
Búzaőrlemény bármelyik BL típusú legalább 95%.
Egyéb gabona vagy árpa, vagy álgabona őrlemény.
Törekedjenek a magyar alapanyagok felhasználására.
Csak természetes anyagokat tartalmazzon.
A kenyérnek a – versenyre- 0.5kg; 0.75kg; és 1.0kg tömegegységben kell készülnie.
A kenyér technológiája alkalmas legyen kis- közép-nagyüzemi gyártásra is.
A kenyér elbírálásának szempontjai:
-Érzékszervi tulajdonságok: alak, héj, bélzet, illat, íz
-Kenyér felületnek vágási technikája, variációi.
2.Teljes kiőrlésű kenyér
A kenyér legalább 60% teljes kiőrlésű liszt (búza, rozs vagy tönköly) és legfeljebb 40% egyéb búza- rozs vagy tönkölyőrlemény (Jellemzően liszt) felhasználásával, friss kovászos technológiával előállított termék.
Csak természetes anyagokat tartalmazzon.
Az elbírálás érzékszervi tulajdonságok alapján (alak, héj, bélzet, illat, íz) történik.
A kenyérnek a –versenyre- 0.5kg, 0.75kg, és 1.0kg tömegegységben kell készülnie.
3. Innovativ kenyér
A versenyre benevezendő kenyerek az Élelmiszerkönyv kenyerekre vonatkozó általános előírásainak meg kell felelnie:
- B rész Termékcsoport (1.Kenyerek):
1.1 A kenyér meghatározása
1.2 Szokásosan felhasználásra kerülő összetevők
1.3. Minőségi követelmények
1.5. Megnevezés szabályainak .
Egyéb kötöttségek nincsenek a termékre vonatkozóan.
Az 1-2-3 pontban szereplő kenyerek készülhetnek kerek, vekni formájában.
A versenyre nevezés módja:
kenyércsoportonként legfeljebb 3 típusú termékkel nevezhet, max. 9 db termék
a zsűrizéshez termék fajtánként 2 db -ot kell beszállítani
A termékversenyre a nevezés határideje: 2018. április 26. a Pékszövetségnél írásban.
A versenyre a nevezési díj: 5.000 Ft + áfa / Termék
A nevezési díjat a Magyar Pékszövetség a nevezés után leszámlázza.
A terméket független zsűri bírálja el.
A zsűrízés időpontja: várhatóan 2018. május 31.
A zsűrizés tervezett helyszíne: Magyar Pékszövetség irodája
A termékversenyre benevező vállalkozásokat külön értesíteni fogjuk az időpontról és helyszínről.
Kérjük a zsűrizéshez a termékek összetételét és technológiai leírást minden egyes termékhez mellékelni.
Várjuk jelentkezésüket!
Magyar Pékszövetség